Luister ook naar onze themakanalen  Chill out Opera Soundtracks

Win het album van de Week: Ravel en Couperin op accordeon

Belgische accordeonist Philippe Thuriot speelt al 25 jaar op internationale podia. Zijn interesses liggen in vele verschillende genres: van jazz en improvisatie tot klassieke muziek. Voor dit album maakte hij heel bijzondere arrangementen van pianowerken van Maurice Ravel en klavecimbelwerken van François Couperin.

Het komt niet vaak voor dat er arrangementen worden gemaakt van romantisch repertoire voor accordeon. Dat is wat dit album zo speciaal maakt. De klavierstukken krijgen een nieuwe dimensie door de klanken van de accordeon, met meer transparantie.
 

Wil jij kans maken op een van de 5 albums die wij weer mogen weggeven? Doe mee aan de prijsvraag en win!


"Tot nu toe was is altijd van mening dat het onmogelijk was Maurice Ravels werk te spelen op de accordeon, mede door de korte naklanken die mijn instrument vormt. Ik heb recentelijk pas uitgevonden hoe ik bepaalde werken kan aanpassen zodat zij wel bij mijn instrument passen. Voor mij was het feit dat Ravel zijn eigen pianowerken vaak aanpaste naar verschillende orkesten doorslaggevend.
Le Tombeau de Couperin werk geïnspireerd door de baroksuite. Barokmuziek is geen onbekend gebied voor accordeonisten. Daarom heb ik deze suite eerst aangepakt, waardoor de werken van Couperin op natuurlijke wijze volgden. Zo heb ik een brug gebouwd naar het Menuet antique en Pavane. Het besluit La valse te spelen nam ik pas veel later, aangezien het ingewikkeld was het stuk te arrangeren voor mijn "knie-orkest". Het was in eerste instantie ook verre van zeker dat ik alle codes kon kraken, maar mijn instrument leerde beetje bij beetje de driekwartsmaat ontdekken door die andere Franse connectie: de valse-musette." - Philippe Thuriot.