Classic FM
Playlist
Je hoort nu: Track
Componist: Componist
meer informatie

Luister ook naar de themastations van Classic FM

Column - De positieve noot: Lente!

Column Luister

Elke maand lees je hier op Classicfm.nl een column voor Luister van Classic FM Music Director Pieter van Nes.

Niets zo veranderlijk als het weer, zegt men wel, maar toch komt elk van onze vier seizoenen elk jaar steevast weer terug. Vrij onveranderlijk zelfs, wat dat betreft. Wanneer het precies zal komen (een weekje eerder of later dan vorig jaar) of hoe nadrukkelijk het zich manifesteert valt niet te voorspellen, maar toch, je kunt je klok erop gelijkzetten dat een volgend seizoen als vanzelf zijn intrede weer zal doen.

Nu het nieuwe groen parmantig uit de grond naar boven is geschoten, de eerste bloemetjes uit hun knoppen zijn gekropen, een voorzichtig zonnetje uitnodigt tot het afschudden van onze winterjassen en de vogeltjes enthousiast zijn beginnen te fluiten, kunnen we er echt niet meer omheen: het is lente! Nog even en alles is weer helemaal groen, datzelfde zonnetje begint toch wel wat warm aan te voelen en de merels zingen tot diep in de zwoele avond.

Ondanks dat het elk jaar (eindelijk) weer eens zonnig, heet, stormachtig of besneeuwd is, telkens geeft dat eerste moment een heerlijk gevoel. Het is precies die combinatie van voorspelbaarheid en onvoorspelbaarheid die ons zo in vervoering kan brengen. Met muziek is dat net zo.

Neem bijvoorbeeld De Vier Jaargetijden van Vivaldi. Die vioolconcerten zijn uiteraard overbekend, maar in de kern speelt de muziek juist met het fenomeen voorspelbaarheid!

Wat een feestelijk moment, die eerste lentedag
Begroet door getjilp, gefluit en gezang
De wind heeft intussen zonder tegenslag
De murmelende bronnetjes in bedwang.

Door met puur muzikale middelen deze tekst te willen verklanken rekte Vivaldi de grenzen van het toen nog vrij jonge genre van het vioolconcert op. Het zijn wel degelijk vioolconcerten, maar niemand beschouwt ze als enkel en alleen dat. Daarmee zouden we Vivaldi behoorlijk tekort doen.

Het succes ervan zit hem juist in de spannende combinatie van herkenbaarheid en nieuwe klanken en idee├źn (en in het feit dat Vivaldi dat gewoon verschrikkelijk goed heeft gedaan). Dat diezelfde muziek bijna 300 jaar later nog steeds zo enorm populair is, mag 'ongehoord' worden genoemd, zelfs al beschouwen sommigen de muziek als 'grijsgedraaid'. Het blijft de moeite waard om er eens fris naar te luisteren!

Om dit element te tonen dien je cookies te accepteren voor Classic FM. Dit kan in verschillende niveaus. Klik hier voor meer informatie.