Classic FM
Playlist
Je hoort nu: Track
Componist: Componist
meer informatie

Luister ook naar de themastations van Classic FM

Concertgebouworkest onder leiding van Valery Gergiev

Op donderdag 19 en vrijdag 20 mei leidt de Russische dirigent Valery Gergiev het Koninklijk Concertgebouworkest in werken van Prokofjev en Beethoven. Gergiev staat bekend om zijn gepassioneerde, temperamentvolle stijl van dirigeren en ontving voor zijn muzikale en maatschappelijke verdiensten talloze prijzen en onderscheidingen.

Voor de pauze soleert de Deense violist Nikolaj Znaider in het Vioolconcert van Beethoven, dat sinds de première lange tijd als een mislukking werd beschouwd, maar na Beethovens dood uitgroeide tot een van de meest gespeelde vioolconcerten. Znaider over het Vioolconcert: "Beethovens concert is een van die eeuwige stukken waarvan je nooit de bodem bereikt. Onder de vioolconcerten is dit hét vioolconcert. Het is absolute muziek, Beethoven heeft geen noot geschreven die niet belangrijk is."

Na de pauze speelt het Concertgebouworkest de Zesde symfonie van Prokofjev, diens weeklacht over de vernietigende tragedie van de Tweede Wereldoorlog. Het werk zit vol kleurrijke contrasten: melancholische en pastorale passages tegenover geagiteerde oorlogsklanken. De symfonie werd in 1947 enthousiast onthaald door pers en publiek, maar vond geen genade bij de Sovjet-autoriteiten en verdween zelfs tijdelijk van zijn repertoire. Pas na zijn dood – en die van Stalin, die op dezelfde dag overleed - mocht het weer gespeeld worden.

Wil jij dit indrukwekkende concert bijwonen? Bestel dan nu kaarten via www.concertgebouworkest.nl.

Om dit element te tonen dien je cookies te accepteren voor Classic FM. Dit kan in verschillende niveaus. Klik hier voor meer informatie.