Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Strauss, Richard

Richard Strauss

Richard Strauss (1864-1949) was een van de begenadigdste componisten van de twintigste eeuw, maar de plaats van zijn ster aan het muzikale firmament is altijd onderwerp van verhitte discussie geweest.

Leven en muziek van Strauss

  • Strauss schreef zijn eerste serieuze composities toen hij zes jaar oud was.
  • Met een eerste verzameling liederen toonde Strauss zich een meester van de miniatuurvorm. In totaal schreef hij ongeveer 200 werken in het liedgenre.
  • Een aanstelling bij de Bayerische hofopera in München stelde Strauss in 1886 in staat veel dirigeerervaring op te doen en liet hem tegelijkertijd veel 'vrije tijd' om te werken aan de eerste van zijn spectaculaire reeks symfonische gedichten: Tod und Verklärung (Dood en transfiguratie), Don Juan en Macbeth.
  • In 1889 werd Strauss aangesteld als chef-dirigent van het orkest van de hofopera in Weimar.
  • In 1894 produceerde Strauss zijn eerste opera Guntram. Tijdens de voorbereidingen viel hij als een blok voor de sopraan Pauline de Ahna die de hoofrol zong en met wie hij de rest van zijn lange leven zou samenblijven.
  • Tot Strauss' succesnummers behoren: Till Eulenspiegels lustige Streiche, Also sprach Zarathustra, Don Quixote, het semi-autobiografische Ein Heldenleben (Een heldenleven) en het onbeschaamd autobiografische Symfonia Domestica.
  • Strauss' muzikale activiteiten gedurende het interbellum concentreerden zich vooral op het dirigeren en het schrijven van opera's (zoals Intermezzo, Arabella en Daphne) die allen toegankelijke lyrische en charmante eigenschappen bezitten.
  • Strauss doorliep het Nazitijdperk met horten en stoten. In 1933 stelde Goebbels hem aan als hoofd van de Reichsmusikkammer (Hitlers muziekcommissie), zonder dit eerst met Strauss te overleggen. Deze positie raakte hij echter snel weer kwijt in 1935 om zijn samenwerking met de Joodse librettist Stefan Zweig voor de opera Die schweigsame Frau.

Wist je dat?

Een van Strauss' tien gulden regels voor jonge dirigenten was deze parel: "Nooit naar de kopersectie kijken - het moedigt ze alleen maar aan. Als je ze überhaupt kunt horen, spelen ze te hard."