Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Strauss II, Johann

Johann Strauss II

Johann Strauss II (1825-1899) wordt gezien als de grootste van alle Weense danscomponisten en staat ook wel bekend als de 'Walskoning'.

Leven en Muziek van Strauss II

  • De jonge Strauss begon op twintigjarige leeftijd met componeren en met het dirigeren van een ensemble dat hij zelf had samengesteld uit musici die in de buurt woonden. Zijn vader keurde al dit initiatief sterk af, aangezien hij de onzekerheid van het vak goed kende.
  • Strauss sr. stierf in 1849 en is sindsdien vooral herinnerd om zijn Radetzskymars. In totaal publiceerde hij echter 251 werken, waaronder 152 walsen. Daarnaast stond hij aan het hoofd van een succesvol dansorkest, en gaf hij de laatste drie jaar van zijn leven leiding aan de beroemde bals aan het Weense hof.
  • Strauss' vernuft blijkt uit de manier waarop hij zijn vaders walsen nam en er in een Romantische stijl een symfonische eenheid aan wist te verlenen. Zo verhief hij vele walsen van hun nederige oorsprong tot kleine meesterwerken, de concertzaal niet onwaardig.
  • Strauss liet zich verleiden (vooral door zijn eerste vrouw, de bekende mezzosopraan Jetty Treffz) zich eens te wagen aan een operette in de stijl van Offenbach en de Oostenrijkse componist Suppé. Na twee niet noemenswaardige pogingen componeerde Strauss in 1874 een mega hit met Die Fledermaus.
  • Na de dood van zijn vrouw Jetty duurde het niet langer dan enkele weken voordat Strauss weer hertrouwd was – met de actrice 'Lili' Dittrich. Het huwelijk strandde na vier jaar, maar Strauss, 53 jaar oud, vond snel troost bij zijn jonge bewonderaarster Adele Strauss (geen familie), die hem trouw zou blijven tot het eind.
  • Ondertussen bleef Strauss aan de lopende band successen afleveren en ondanks zijn adembenemende productie (600 stukken in totaal) en ziekelijke gesteldheid behield hij zijn jeugdigheid en vruchtbare creativiteit.
  • In 1895, vijf jaar voor zijn dood, stond Wenen stil bij het vijftigjarige debuut van de grote componist: dagen lang was het feest in de stad terwijl vanuit de hele wereld felicitaties binnenkwamen.

Wist je dat?

Strauss, de componist die de hele wereld aan het dansen bracht, was zelf niet in staat de simpelste danspas succesvol ten uitvoer te brengen. Eens vertrouwde hij een vriend toe dat het daarom was, dat hij "met een onverbiddelijk 'nee' moest reageren op de vele verleidelijke en aanlokkelijke 'uitnodigingen tot de dans'."