Classic FM
Playlist
Je hoort nu: Track
Componist: Componist
meer informatie

Luister ook naar de themastations van Classic FM

Smetana, Bedrich

Bedrich Smetana

Bedřich Smetana (1824-1884) schiep een nieuwe muzikale identiteit voor zijn mede-Tsjechen door zich te laten inspireren door populaire volksverhalen, de geschiedenis en het platteland. Vandaag de dag wordt Smetana gezien als de drijvende kracht achter het wereldwijde aanzien dat de Boheemse muziek geniet - zelfs in de muzikale stijl van zijn Tsjechische opvolger Dvořak komt het geboorteland niet zo onuitwisbaar tot uitdrukking.

Leven en muziek van Smetana

  • Vanwege het dwarsliggen van zijn vader leek een muzikale carrière lange tijd buiten bereik voor Smetana, maar een baantje als pianoleraar van de familie van de Duitse Graaf Leopold Thun stelde hem uiteindelijk toch in staat zelf zijn lessen bij de beroemde Josef Proksch te bekostigen.
  • Smetana vatte zelf het plan op om op tournee te gaan als concertpianist in de zomer van 1847. De kaartverkoop van zijn eerste concert viel echter zo tegen, dat hij meteen besloot de tournee af te breken.
  • Op zwart zaad gezeten richtte Smetana in 1848 een pianoschool op in Praag waarmee hij precies genoeg verdiende om zichzelf in leven te houden.
  • Smetana trouwde met zijn jeugdliefde Katerina Kolárová. Zij kregen samen vier kinderen, waarvan er drie een tragische dood stierven.
  • In 1856 verhuisde Smetana naar Zweden om daar werk als docent te vinden. Later, eenmaal aangesteld als muzikaal leider van het Göteborg Symfonieorkest, werd hij door de Zweden omarmd als pianist en dirigent.
  • Zijn vrouw Katerina stierf in 1859, en het jaar erop trouwde Smetana met de schoonzus van zijn broer Bettina Ferinandová.
  • Smetana speelde zichzelf uiteindelijk in de kijker met zijn tweede opera De Verkochte Bruid, waardoor hij snel werd aangesteld als hoofd van het Nationale Theater in Praag.
  • Vltava (De Moldau), het tweede symfonische gedicht uit de zesdelige nationalistische cyclus Má Vlast (Mijn Vaderland), beschrijft de loop van de meest bezongen rivier van de Bohemen en behoort tot één van Smetana's populairste werken.
  • Een syfilisinfectie tastte langzaam Smetana's gehoor aan. In het jaar 1874 werd hij totaal doof aan één oor en zag hij zich genoodzaakt zijn positie bij het theater op te geven.
  • Smetana's verslechterende toestand ondermijnde ook zijn geestesvermogen en de laatste drie jaren van zijn leven bracht Smetana door in een verzorgingstehuis.

Wist je dat?

Het grootste gedeelte van Má Vlast schreef Smetanà toen hij al zo goed als doof was. De tinnitus (oorsuizen) die hij ten gevolge van deze doofheid ondervond, heeft hij geprobeerd te verklanken met zijn eerste strijkkwartet Z mého života (Uit mijn leven).

Om dit element te tonen dien je cookies te accepteren voor Classic FM. Dit kan in verschillende niveaus. Klik hier voor meer informatie.