Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Sjostakovitsj, Dmitri

Dmitri Sjostakovitsj

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) was een Russisch componist en pianist. Vooral als componist behoorde hij tot de grootsten van de twintigste eeuw.

  • Ondanks zijn exceptionele muzikale aanleg, kreeg Sjostakovitsj op zijn negende pas zijn eerste serieuze pianolessen van zijn moeder, die professioneel pianiste was.
  • In 1919 werd de jonge Sjostakovitsj door de componist Alexander Glazunov geschikt bevonden om te beginnen met een opleiding aan het Sint-Petersburg conservatorium, waar Glazunov aan het hoofd stond.
  • De Eerste Symfonie die Sjostakovitsj op negentienjarige leeftijd schreef is het verbijsterende werk van een jong creatief genie.
  • In 1936 was Stalin aanwezig bij een opvoering van Sjostakovitsj' groteske opera Lady Macbeth uit het district Mtensk. Aan Stalins reactie was duidelijk te zien hoe verschrikkelijk hij het vond, en twee dagen erna verscheen er in de staatskrant Pravda een vernietigende kritiek onder de titel 'Modder in plaats van muziek'.
  • Na dit artikel voelde Sjostakovitsj zich onafgebroken onder vuur gehouden, met aan de andere kant Stalins vinger op de trekker. De enige uitweg die hij zag was een razend succes te schrijven. Onder deze druk werkte hij aan zijn Vijfde Symfonie, met een boodschap van triomf na tegenslag. Het viel bij Stalin in de smaak, en Sjostakovitsj werd een nationale held.
  • In 1948 werden verschillende componisten, waaronder Sjostakovitsj en Prokofiev, opnieuw zwartgemaakt door de Pravda om hun 'decadente formalisme'.
  • In 1953 componeerde Sjostakovitsj zijn meesterlijke Tiende Symfonie. Het stuk werd geschreven - al was niemand daar in die tijd van op de hoogte - als reactie op het voorbije Stalinistische regime. Het venijnige tweede deel is een sardonisch muzikaal portret van de grote leider.
  • De constante psychologische druk waaronder Sjostakovitsj gedurende alle jaren van terreur had gestaan begon langzaam zijn tol te eisen. Er wordt gezegd dat Sjostakovitsj in 1960, vlak na de voltooiing van zijn Achtste Strijkkwartet, overwoog zelfmoord te plegen.
  • In 1966 werd Sjostakovitsj getroffen door een hartaanval waarvan hij nooit meer volledig zou herstellen en sindsdien werd hij bevangen met gedachten over de dood. Deze gevoelens komen duidelijk naar voren in zijn Veertiende Symfonie, die de angst bijna tastbaar maakt. Sjostakovitsj stierf uiteindelijk in 1975, als een gebroken man.

Wist je dat?

De kosmonaut Yuri Gagarin zong ooit via een radioverbinding vanuit zijn ruimteschip een van Sjostakovitsj liederen naar het controlecentrum op aarde.