Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Sibelius, Jean

Jean Sibelius

Jean Sibelius (1865-1957) verdeelde de critici in sterke mate met zijn werken, wat ongebruikelijk is voor een componist van zijn statuur. Velen zien in Sibelius de laatste meester van de grootse symfonische traditie die Beethoven ooit in gang zette.

  • Hoewel Sibelius op jonge leeftijd al affiniteit toonde met muziek, kon hij nauwelijks een wonderkind genoemd worden. Op zijn negende kreeg hij zijn eerste pianolessen, maar later was het de viool die zijn enthousiasme pas echt wist aan te wakkeren.
  • Sibelius was geobsedeerd door zijn voornemen een groot vioolvirtuoos te worden zoals de wereld er nog niet veel kende. Toen bleek dat dit er voor hem niet in zat, raakte hij diep in de put. Uiteindelijk schopte hij het niet verder dan een auditie bij het Wiener Philharmoniker.
  • Sibelius volgde een degelijke compositie-opleiding, maar wat hem werkelijk de ogen opende als componist was de Berlijnse première van de Aino Symfonie van zijn vriend Robert Kajanu.
  • De angstaanjagend nationalistische Finse jongeling kwam onmiddellijk met een reactie: een enorm, vijfdelig symfonisch gedicht met de naam Kullervo. Sibelius componeerde het stuk in 1892, het jaar waarin hij met Aino Jarnefelt trouwde. Hierna volgden snel En Saga, de Karelina Suite, een reeks van vier Legendes voor orkest (waaronder het populaire Zwaan van Tuonela) en Finlandia.
  • Tussen 1899 en 1926 componeerde Sibelius zeven symfonieën waarin hij zijn Classicistische wortels adembenemend weet te combineren met zijn Romantische neigingen.
  • Totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Sibelius een veelgevraagd dirigent in heel Europa.
  • Sibelius' laatste grote werk was het orkestrale symfonisch gedicht Tapiola, dat op de mogelijkheid wijst van een hele nieuwe periode van creatieve bloei. Kort hierna legde Sibelius, met nog een kleine dertig jaar te leven, het bijltje er echter bij neer.
  • Gedurende enkele jaren werkte Sibelius in het geheim aan een achtste symfonie, maar deze werd uiteindelijk alleen toevertrouwd aan het vuur.
  • Sibelius is een van de weinige twintigste-eeuwse componisten die erin slaagden voor hun dood een legende te worden.

Wist je dat?

Bij zijn geboorte kreeg Sibelius eigenlijk de voornaam Johan mee, maar toen hij erachter kwam dat zijn gelijknamige oom ooit zijn naam in de Franse variant Jean had laten veranderen, besloot Sibelius hetzelfde te doen.