Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Schumann, Robert

Robert Schumann

Robert Schumann (1810-1856) was een Duits componist uit de Romantiek en daarnaast ook een vooraanstaande muziekcriticus. Hoewel hij op jonge leeftijd niet bepaald als een wonderkind werd gezien, wist hij uit te groeien tot een van de belangrijkste componisten van de negentiende eeuw, een status die hij sinds zijn dood niet heeft verloren.

  • Schumanns eerste stappen in de wereld van de muziek waren weinig opvallend of buitengewoon. Op zijn tiende begon hij met het nemen van pianoles en ondanks zijn voorliefde voor het componeren en Romantische literatuur, volgde hij enkele jaren later de familietraditie door rechten te gaan studeren in Leipzig. Na enige tijd brak hij toch zijn studie af om zich te richten op de muziek.
  • Toen een aandoening aan zijn rechterhand onherstelbaar bleek, zag Schumann zich gedwongen zijn pianospel te laten voor wat het was en zich voortaan volkomen te concentreren op het componeren.
  • Schumann was de medeoprichter van een van de meest invloedrijke muziektijdschriften uit zijn tijd: het Neue Zeitschrift für Musik. Zelf schreef hij ook vele artikelen voor dit blad onder de pseudoniemen Florestan en Eusebius.
  • In 1840 trouwde Schumann met Clara Wieck, geen gehoor gevend aan de hevige bezwaren van zijn wanhopige schoonvader. Tussen maart en juli van dat jaar schreef Schumann meer dan 130 liederen, waaronder vier liederencycli die nog altijd tot de meest geliefde aller tijden horen: de Eichendorf Liederkreis, Dichterliebe, Myrthen en Frauenliebe und -leben.
  • Hierna legde Schumann zich toe op het schrijven van uitsluitend instrumentele werken, waaruit zijn pianoconcert vloeide, naast het pianokwintet en Symfonie nr. 1, 2 en 4.
  • Na in 1850 zijn celloconcert en de Rijnse Symfonie voltooid te hebben, doorleefde Schumann een periode waarin niet alleen zijn creatieve vermogens afnamen, maar hij ook een beetje het contact met de werkelijkheid verloor.
  • In 1853 ontmoette Schumann voor het eerst de jonge componist Johannes Brahms en na enkele van zijn werken gehoord te hebben, voorspelde Schumann hem meteen een grote toekomst. Veel mocht Schumann er niet van meemaken: na een hersenbloeding, die ook zijn spraakvermogen aantastte, namen de periodes van hallucinaties toe in intensiteit. Eenmaal probeerde hij zich zelfs te verdrinken in de Rijn.
  • Schumann bracht de laatste twee jaar van zijn leven door in een verzorgingstehuis, waar zijn toestand verder verslechterde. Uiteindelijk overleed hij op 29 juli 1856.

Wist je dat?

In de tijd dat Schumann de macht over zijn rechterhand verloor, deed het gerucht de ronde dat hij op eigen houtje een apparaatje had ontwikkeld om zijn ringvinger flexibeler te maken, maar dat dit verkeerd had uitgepakt. Waarschijnlijk was het echter het gevolg van een kwikbehandeling tegen zijn syfilis.