Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Schubert, Franz

Franz Schubert

Franz Schubert (1797-1828) was een Oostenrijks componist uit de Romantiek. Hoewel hij slechts 31 jaar oud werd, componeerde hij een gigantisch oeuvre met onder meer 600 liederen en negen symfonieën.

  • Op tienjarige leeftijd kreeg de jonge Schubert een plek in het koor van de Weense hofkapel, waar hij al snel een status verwierf als veelbelovend componist door een verzameling strijkkwartetten die hij er schreef.
  • Een jaar na de kapelschool verlaten te hebben, trad Schubert in de voetsporen van zijn vader door leraar te worden. Deze stap bleek zowel een vloek als een zegen, want Schuberts diepe minachting voor het schoolmilieu wakkerde uiteindelijk zijn creatieve genie aan. In het jaar dat hij begon met lesgeven, 1814, voltooide hij ook zijn eerste, onmiskenbare meesterwerk Gretchen am Spinnrade (Gretchen aan het spinnenwiel).
  • Terwijl Schubert zijn best deed zijn full-time baan als leraar aan te houden, schreef hij ook 145 liederen, zijn tweede en derde symfonie, twee pianosonates naast nog enkele miniaturen voor piano, twee missen, een paar korte koorwerken en een strijkkwartet, naast enige andere projecten. Deze explosieve periode van creatieve productiviteit is nog altijd een van de meest onverklaarbare prestaties uit de muziekgeschiedenis.
  • De muzikale avondjes waarop Schubert zong en zichzelf begeleidde op de piano werden razend populair, en dergelijke informele muziekbijeenkomsten worden nog steeds Schubertiades genoemd.
  • Platzak en slechts ondersteund door enkele 'groupies' begon Schubert met het afleveren van een eindeloze stroom meesterwerken waarvan de meesten pas later zo herkend werden. In deze omstandigheden componeerde hij bijvoorbeeld de twee grote liederencycli Die schöne Müllerin en Die Winterreise, de achtste ('De Onvoltooide) en negende (De Grote) symfonie, zijn blaasoctet, de drie laatste strijkkwartetten, de twee pianotrio’s, het strijkkwartet, de Wanderer-Fantasie en de laatste zes pianosonates.

Wist je dat?

Alleen al in het jaar 1815 componeerde Schubert meer dan 140 meesterlijke liederen, waaronder de onvergetelijke Erlkonig. In dat jaar moest hij nog negentien worden.