Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Rossini, Gioachino

Gioachino Rossini

Gioachino Rossini (1792-1862) was een Italiaans componist. Alles bij elkaar schreef hij zo'n 39 opera's, wat kerkelijke muziek, kamermuziek, liederen en enige instrumentale werken.

  • Na de première van William Tell, de laatste van zijn wilde, 39 opera's tellende reeks, nam Rossini, met nog een krappe veertig jaar te leven, voorgoed afscheid van het genre. Wellicht had hij er simpelweg genoeg van, zoals wel doorschemert in zijn uitroep: "Wat zou opera toch mooi zijn zonder al die zangers!"
  • Rossini werd geboren in Pesaro in 1793. Zijn vader belandde ooit in de gevangenis om zijn verdachte politieke voorkeuren, maar verdiende verder de kost door zijn werk als trompettist te combineren met het inspecteren van slachthuizen. Aangezien Rossini's moeder deel uitmaakte van een rondreizend operagezelschap, was zij vaak van huis terwijl Rossini in Bologna de basis legde voor zijn latere bestaan als componist.
  • Rossini schreef zijn eerste opera Demetrio e Polibio toen hij nog een student was aan het Liceo Musicale in Bologna, waar zijn liefde voor Mozart hem de bijnaam 'De Duitser' opleverde. De opera was zo’n succes dat Rossini onmiddellijk aan de slag ging met nog enkele experimenten in het genre, wat uiteindelijk leidde tot De Barbier van Sevilla. Toen Donizetti hoorde dat Rossini het werk in slechts drie weken gecomponeerd had, merkte hij sardonisch op: "Rossini was altijd al een luie kerel."
  • Rossini's grote productiviteit eindigde met de première van William Tell in Parijs in 1829. Na dit werk keerde Rossini het componeren vrijwel geheel de rug toe: in de 38 jaar tot zijn dood die volgden schreef hij niet meer dan een paar liederen, wat stukken voor piano en twee beroemde, groot opgezette koorwerken – het Stabat Mater en de Petite Messe Solennelle.
  • Na een kort ziekbed stierf Rossini in zijn villa in Passy op 13 november 1868. Hoewel hij begraven werd in Pere Lachaise in Parijs, werden zijn resten in 1887 verhuisd naar Santa Croce in Florence.

Wist je dat?

Voor Rossini's 70e verjaardag in 1862 legden enkele vrienden van hem wat geld bij elkaar om een standbeeld te verheffen ter ere van hun grote componist. Rossini's reactie was typische stoere mannenpraat: "Waarom geven jullie dat geld niet gewoon aan mij? Dan ga ik zelf wel even op dat voetstuk staan!"