Classic FM
Playlist
Je hoort nu: Track
Componist: Componist
meer informatie

Luister ook naar de themastations van Classic FM

Rachmaninov, Sergei

Sergei Rachmaninov

Sergei Rachmaninov (ook wel Rachmaninoff, 1873-1943) was een Russisch componist, pianist en dirigent. Rachmaninov, zo leek het, bracht volgens de standaarden van critici en componisten uit zijn tijd helemaal nergens iets van terecht. Als persoon maakte hij een koele, afzijdige indruk. Stravinsky noemde hem ooit 'een twee meter lange frons'.

  • Sergei Rachmaninov werd geboren op 1 april 1873 in Semyonovo, in het Noordwesten van Rusland.
  • Rachmaninovs studententijd kan moeiteloos buitengewoon worden genoemd. Keer op keer wist hij zijn leraren achterover te doen slaan met zijn verbijsterende pianotechniek en composities.
  • In 1891, op achttienjarige leeftijd slechts, oogstte Rachmaninov grote roem met zijn Eerste Pianoconcert, een briljant werk voor een student.
  • De muziek bleef stromen uit de pen van het jonge genie, zoals de opera Aleko in 1892.
  • Ook na het conservatorium was Rachmaninov niet te stoppen: hij componeerde een hele reeks van stukken, waaronder zijn Cellosonate en Tweede Suite voor Twee Piano's, die beiden in 1901 ontstonden.
  • Echter, Rachmaninovs Eerste Symfonie werd door de critici ronduit neergesabeld waarna de componist tegen een stevige depressie opliep.
  • Rachmaninovs meesterwerk is volgens velen zijn Tweede Pianoconcert uit 1901. Wat zeker heeft bijgedragen aan de populariteit van het werk, was het gebruik ervan in de film 'Brief Encounter'.
  • Om zijn fenomenale dirigeerkwaliteiten werd Rachmaninov aangesteld als chef-dirigent van het Bolsjoi Theater in 1904. Ook ontving hij diverse aanbiedingen vanuit Amerika, waarvan de opvallendste misschien wel een samenwerking met het Boston Symphony Orchestra was.
  • Rachmaninov verliet Rusland voorgoed na de Russische Revolutie van 1917. Hij verbleef enige tijd in Helsinki, maar belandde uiteindelijk in de Verenigde Staten.
  • Rachmaninov stierf op 28 maart 1943 in Beverly Hills aan longkanker, vier dagen voor zijn zeventigste verjaardag.

Wist je dat?

In 1931 werd Rachmaninovs muziek officieel verboden in de Sovjet-Unie omdat deze 'decadent' zou zijn. De oekaze ging gepaard met de volgende naargeestige waarschuwing: "Deze muziek werd geschreven door een gewelddadige vijand van Sovjet-Rusland; Rachmaninov."

Om dit element te tonen dien je cookies te accepteren voor Classic FM. Dit kan in verschillende niveaus. Klik hier voor meer informatie.