Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Puccini, Giacomo

Giacomo Puccini

Giacomo Puccini (1858-1924) was een Italiaanse componist wiens opera's als La Bohème, Tosca, Madama Butterfly en Turandot tot de vaakst uitgevoerde ter wereld behoren.

  • Vanuit een hedendaagse hoek bekeken hield Puccini er nogal conservatieve opvattingen op na. Zo beschreef hij ooit Stravinsky's Sacre du Printemps als 'het werk van een gestoorde'.
  • Puccini had zichzelf geen beter begin van zijn componisten loopbaan kunnen wensen dan zijn eerste opera Le Villi, welke in mei 1884 in première ging. De critici waren laaiend: één journalist refereerde opgewonden aan Puccini als de 'nieuwe Bizet of Massenet'.
  • La Bohème, voor het eerst opgevoerd door Toscanini in 1896 en volgens velen Puccini's beste opera, bracht de critici in een lastig parket met zowel de Oosterse harmonieën in het derde deel, als de algeheel vlotte gespreksstijl van het werk.
  • De première van Madama Butterfly in 1904 werd verwelkomd onder een honend gejoel van gefluit en boerderijgeluiden: een vooropgezet plan van Puccini's vijanden die zich, terecht, zorgen begonnen te maken over zijn snel toenemende beroemdheid.
  • Alleen al in het jaar 1908 was Tosca te horen in 53 Franse operahuizen, 12 Spaanse, 8 Oostenrijkse of Duitse, en 3 Zwitserse.
  • Hartfalen zorgde ervoor dat Puccini zijn laatste opera Turandot nooit heeft kunnen voltooien. Na zijn dood in 1924 werd het werk alsnog volbracht door Frano Alfano aan de hand van enige overgebleven schetsen, zodat de opera in 1926 in première kon gaan. Het werd een doorslaand succes en is er als een van de weinige twintigste-eeuwse opera's in geslaagd nog met regelmaat opgevoerd te worden over de hele wereld.
  • Het laatste woord is voor Puccini, die, toen hij nog bezig was met het componeren van Turandot opmerkte: "De almachtige God beroerde mij met Zijn kleine vinger en zei: 'Schrijf voor het theater – let wel, alleen voor het theater.' En ik heb Zijn hoogste opdracht uitgevoerd."

Wist je dat?

Puccini's Turandot bevat een van de beroemdste aria's ooit geschreven: Nessun Dorma. Je hebt het wellicht wel eens gehoord rond enkele voetbalwedstrijden, waar het dankzij The Three Tenors erg populair geworden is.