Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Prokofiev, Sergei

Sergei Prokofiev

Sergei Prokofiev (1891-1953) was meer dan welke componist ook de belichaming van het dilemma een twintigste-eeuwse kunstenaar te zijn.

  • Als begaafd musicus en virtuoos pianist bezat Prokofiev een complexe muzikale persoonlijkheid: nu eens herschiep hij enkele idealen uit het Classicisme of de Romantiek, dan weer verzette hij zich hevig tegen precies deze tradities.
  • Op zesjarige leeftijd was Prokofiev al aan het componeren en op zijn negende schreef hij zijn eerste opera De Reus. Twee jaar later kreeg hij zijn eerste serieuze lessen van Gliere, en nog eens twee jaar later, op de prille leeftijd van 13 jaar, werd hij aangenomen op het conservatorium van St. Petersburg.
  • In 1918 verruilde Prokofiev het onstuimig revolutionaire Rusland voor Amerika, waar hij bij zijn aankomst in New York onthaald werd als een behoorlijke ster. Hij kon echter nooit aarden in de VS en wist bijna niets te componeren in de eerste vijf jaren die hij er doorbracht, op zijn Derde Pianoconcert na en de twee opera's De Liefde voor de drie Sinaasappelen en De Vuurengel.
  • Vanaf 1932 begon Prokofiev steeds vaker reizen te maken naar de Sovjet-Unie, en in de lente van 1936 keerde hij voorgoed terug. In de stukken die hij gedurende deze overgangsperiode componeerde brengt hij een heel nieuwe soort warmte tot uitdrukking en deze stukken behoren tot op de dag van vandaag tot zijn populairsten. Neem bijvoorbeeld Luitenant Kij√©, het ballet Romeo en Julia, het Tweede Vioolconcert, of Peter en de Wolf.
  • Gedurende de oorlogsjaren onder Stalin zagen enkele composities van zenuwslopende intensiteit en energie het licht (zoals de pianosonates 6, 7 en 8), maar ook enkele sneller verteerbare stukken als Aleksander Nevski en de Vijfde Symfonie.
  • Prokofiev overleed op 5 maart 1953, op dezelfde dag als Stalin.

Wist je dat?

In Prokofievs Peter en de Wolf vertolken sommige instrumenten uit het orkest een rol in het verhaal. Zo is de klarinet de kat, de fluit de vogel en de fagot Peters mopperende opa. Peter zelf wordt gespeeld door de hele vioolsectie.