Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Morricone, Ennio

Ennio Morricone

Ennio Morricone (geboren in 1928) is een Italiaanse componist en dirigent. Hij is onlosmakelijk verbonden met de 'Spaghetti Westerns' van Sergio Leone, met wie hij een van de grootste componist-regisseurduo's vormt sinds het tijdperk Hitchcock-Hermann. Voor zijn filmmuziek won Morricone diverse Golden Globes.

  • Op de middelbare school zat Morricone in de klas met regisseur Sergio Leone. Hun wegen scheidden echter toen Morricone trompet ging studeren aan het Santa Cecilia Conservatorium in Rome.
  • Morricones eerste filmmuziek kan niet bijzonder opvallend genoemd worden, maar op basis van enkele liedarrangementen vroeg Leone hem in 1964 toch om de muziek te leveren voor 'Per un Pugno di Dollari'.
  • Morricones vernieuwende toepassing van belletjes, elektrische gitaren, mondharmonica's en het onmiskenbare getokkel van de mondharp heeft de western op zo'n revolutionaire wijze beïnvloed, dat dergelijke filmmuziek nu moeilijk voor te stellen is zonder deze onorthodoxe instrumentatie.
  • Hoewel zijn naam nagenoeg synoniem is aan de Spaghetti Western, schreef Morricone muziek voor allerlei filmgenres: hij werkte mee aan zo'n 400 films waaronder bijvoorbeeld komedies, romances en thrillers.
  • Onder Morricones gedenkwaardigste werken rekenen veel mensen zijn muziek voor 'The Mission' (1986) van Roland Joffé, 'The Untouchables' (1987) van Brian De Palma, 'Cinema Paradiso' (1988) van Giuseppe Tornatore, en recenter voor 'Kill Bill' deel 1 en 2 (2003/2004) van Quentin Tarantino en 'The Life Aquatic with Steve Zissou' (2004) van Wes Anderson.

Wist je dat?

In 2007 ontving Morricone de Honorary Academy Award "voor zijn geweldige en veelzijdige bijdrage aan de kunst van de filmmuziek." Hij was pas de tweede componist die deze eer te beurt viel sinds de introductie van de prijs in 1928.