Classic FM
Playlist
Je hoort nu: Track
Componist: Componist
meer informatie

Luister ook naar de themastations van Classic FM

Mahler, Gustav

Gustav Mahler

Gustav Mahler (1860-1911) was een Oostenrijkse componist en een ware meester wanneer het aankwam op het componeren van symfonieën. Over dit genre zei hij: "De symfonie moet zijn als de wereld; ze moet alles omvatten."

  • Gedurende zijn leven werd Mahler vooral gevierd als dirigent, in plaats van als componist.
  • Het soort roem dat Mahler in zijn tijd genoot blijkt goed uit het volgende krantenfragment: "Het publiek zal altijd blij zijn Mahler met zijn baton op het podium te zien staan, zolang hij maar niet zijn eigen werk dirigeert."
  • In zijn jaren als leider van de Weense opera voerde Mahler 52 producties op van opera's uit het vertrouwde repertoire en liet hij het Weense publiek eveneens kennismaken met 32 nieuwe werken als Puccini's La Bohème en Madama Butterfly.
  • Velen raken verslaafd aan de onstuimigheid en de op het eerste gehoor chaotische wendingen in Mahlers muziek, hoewel een enkeling er soms juist duizelig van wordt.
  • Na de première van Mahlers relatief rustige Eerste Symfonie in 1889 liepen de reacties sterk uiteen. Een krant schreef een lovende recensie, en concludeerde dat "deze symfonie het bezielde werk is van een jong, niet te stoppen talent." Het applaus na de première werd door Mahler echter opgevat als dat van een ontevreden publiek.
  • Na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog konden sommigen de opzwepende klankkleuren in Mahlers muziek moeilijk rijmen met de algehele neerslachtigheid die op dat moment in Europa heerste. Mahler werd verweten dat zijn muziek te bombastisch zou zijn, en te individualistisch.

Wist je dat?

De Oostenrijkse componist Gustav Mahler ontdekte ooit toen hij zes jaar oud was een piano bij zijn oma op zolder. Het zou slechts vier jaar duren voordat hij zijn eerste publieke optreden gaf.

Om dit element te tonen dien je cookies te accepteren voor Classic FM. Dit kan in verschillende niveaus. Klik hier voor meer informatie.