Classic FM
Playlist
Je hoort nu: Track
Componist: Componist
meer informatie

Luister ook naar de themastations van Classic FM

Liszt, Franz

Franz Liszt

Franz Liszt (1811-1886) was een van de belangrijkste componisten uit de Romantiek. Zijn composities deden in hun tijd een hele generatie van pianovirtuozen opstaan.

  • Liszts bijdrage aan het pianorepertoire is gigantisch en bestaat uit meer dan 100 titels, waarvan vele stukken weer uit zes of meer kleinere delen bestaan.
  • Liszts pianistische talenten ontplooiden zich zo snel dat hij al op negenjarige leeftijd Ferdinand Ries' verschrikkelijk moeilijke Pianoconcert in Es groot beheerste.
  • In de jaren dertig van de negentiende eeuw ontwikkelde Liszt een nogal morbide obsessie met de dood. Enkele gruwelijke taferelen uit de Parijse cholera-epidemie van 1832 grepen hem ooit zo aan, dat hij de hele nacht het Dies Irae op de piano heeft gespeeld.
  • Tussen 1839 en 1847 gaf Liszt meer dan duizend concerten door heel West-Europa en in Turkije, Polen en Rusland. Overal waar hij kwam overrompelde hij het publiek met zijn duivelse pianokunsten en zijn gevoel voor showbizz.
  • Ieder optreden leidde hij in door ceremonieel zijn witte handschoenen uit te trekken. Bovendien zorgde hij altijd dat er nog een tweede piano op het podium stond, zodat men hem weer van een andere hoek kon bewonderen wanneer hij hier zijn virtuositeit op vertoonde.
  • In 1848 kreeg Liszt een baan aangeboden in Weimar waar hij zich meer en meer zou richten op het componeren, in plaats van steeds maar rond te reizen als sterpianist.
  • In 1861 verhuisde Liszt naar Rome. Hier leidde zijn devotie tot het katholieke geloof er uiteindelijk toe dat hij op pauselijk initiatief alle vier de lagere wijdingen ontving en abbĂ© werd. De rest van zijn leven concentreerde zich rond enkele diep doorleefde heilige composities en zijn pianomuziek werd in deze periode reflectiever en meditatiever van toon.
  • Liszt bleef actief tot het laatste moment. Zo ging hij in 1886, het jaar van zijn dood, nog op tournee, waarbij hij ook Londen aandeed waar hij al 40 jaar niet geweest was.
  • In juli 1886 overleed Liszt in Bayreuth aan de gevolgen van een longontsteking.

Wist je dat?

Volgens de legende kuste Beethoven ooit Liszts voorhoofd nadat het wonderkind hem uit het hoofd zijn Aartshertogtrio had voorgespeeld. De missende viool- en cellopartijen had de jonge Liszt al spelende in de pianopartij verwerkt.

Om dit element te tonen dien je cookies te accepteren voor Classic FM. Dit kan in verschillende niveaus. Klik hier voor meer informatie.