Classic FM
Playlist
Je hoort nu: Track
Componist: Componist
meer informatie

Luister ook naar de themastations van Classic FM

Haydn, Franz Joseph

Franz Joseph Haydn

Franz Joseph Haydn (1732-1809) was een Oostenrijkse componist. Hij geldt als een van de meest productieve en vooraanstaande componisten van het Classicisme. Haydn schreef in totaal 107 symfonieën, 83 strijkkwartetten, 45 pianotrio's, 62 pianosonates, 14 missen en 26 opera's, naast talloze andere werken.

  • Ondanks zijn ruwe achtergrond als zoon van een wielenmaker en kok van een lokale landheer, had Haydn zo'n mooie stem dat hij als vijfjarige naar de school van de Stephansdom in Wenen mocht gaan om daar in het koor te zingen.
  • Tot zijn zestiende jaar kon hij beschikken over zijn engelenzang, maar daarna kreeg hij al snel de baard in de keel, zoals opgemerkt werd door de Habsburgse keizerin Maria Theresa: "Die jongen zingt niet, hij kraait!" Haydn verliet het koor in stijl door de paardenstaart van een koorgenoot af te knippen. Hiervoor werd hij nog wel publiekelijk met een riet bestraft.
  • In de jaren zeventig van de achttiende eeuw liet Haydn zich beïnvloeden door de Sturm-und-Drangbeweging, wat zijn composities een sterk persoonlijk en origineel gaf. Vanaf deze periode nam zijn reputatie een hoge vaart in Oostenrijk en begon hij ook opdrachten uit het buitenland te krijgen.
  • 1790 was het stervensjaar van prins Nicholas Esterházy, die tot zijn dood 28 jaar lang Haydns werkgever was geweest. De nieuwe kroonprins Anton stond totaal onverschillig tegenover muziek in het algemeen, waardoor Haydn zich genoodzaakt zag een andere baan te vinden. Hij verhuisde naar Wenen alwaar hij een uitnodiging ontving van de impresario Johann Peter Salomon om naar Engeland te komen. De reis (1791-1792) was een groot succes.
  • In 1795 stierf ook prins Anton Esterházy. Zijn opvolger Nicholas II stond er op dat Haydn terugkeerde naar paleis Fertőd-Esterházy in Hongarije. Als groot liefhebber van kerkmuziek verlangde de prins van Haydn dat hij ieder jaar een nieuwe mis componeerde.
  • In 1804 verliet Haydn het hof van Esterházy om met pensioen te gaan: ziekte verhinderde hem nog te kunnen componeren. In mei 1809 bereikte het leger van Napoleon Wenen, maar Haydn sloeg niet op de vlucht. Gedurende de bezetting werd hij respectvol bewaakt door twee soldaten van het vijandige kamp.
  • Haydn overleed op 31 mei 1809 in zijn slaap.

Wist je dat?

De koorleider van de Stephansdom stelde ooit voor dat Haydn zich liet castreren, maar hij kon de vader van de jongen niet overtuigen en de operatie werd nooit uitgevoerd. Het jaar daarop kreeg Haydn de baard in de keel.

Om dit element te tonen dien je cookies te accepteren voor Classic FM. Dit kan in verschillende niveaus. Klik hier voor meer informatie.