Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Händel, Georg Friedrich

Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich Händel (1685-1759) was een Duits-Britse barokcomponist. Hij werd bekend met zijn opera's, oratoria, hymnen en orgelconcerten. De meeste muziekliefhebbers zullen Händel vooral kennen van kerstuitvoeringen van het Halleluja uit zijn Messsiah, of van zijn Music for the Royal Fireworks.

  • Händel werd geboren in het Duitse stadje Halle op 23 februari 1685.
  • Als kind kreeg hij muziekles van Friedrich Wilhelm Zachow, organist van de Liebfrauenkirche, en lange tijd leek een loopbaan als kerkorganist voor Händel weggelegd.
  • In 1703 trad hij als violist in dienst bij het orkest van de Hamburgse opera. Kort na zijn aanstelling had hij het al aan de stok met Mattheson over de muzikale begeleiding van een van Matthesons opera's. De ruzie resulteerde in een duel.
  • In 1706 werd Händel hofcomponist in Hannover.
  • De opera Rinaldo, geschreven in 1711, sloeg erg aan bij het Engelse publiek en enkele jaren later zou Händel definitief naar Engeland emigreren. Hij maakte daar al snel diepe indruk op George I met zijn Water Music dat geschreven werd ter opluistering van een koninklijke boottrip.
  • Gedurende de jaren twintig van de achttiende eeuw componeerde Händel enkele meesterlijke Italiaanse opera's voor Londense producties, zoals Ottone, Serse (Xerxes), en andere werken gebaseerd op klassieke thema's.
  • Van 1730 tot 1750 legde Händel zich vooral toe op het componeren van oratoria. In deze kunstvorm kwamen zijn melodische talenten het meeste tot hun recht, evenals zijn gevoel voor timing dat hij wist te verwerken in de grote koralen.
  • In 1737 werd Händel getroffen door een zware hersenbloeding die hem tijdelijk de macht over zijn rechterarm benam en hem ook geestelijke schade toebracht.
  • Op hoge leeftijd verloor Händel zijn zicht, wat hem echter niet belette het componeren voort te zetten. Hij overleed uiteindelijk in Londen op 14 april 1759. Beethoven zag Händel als de grootste van al zijn voorgangers en zei over hem: "Voor zijn graf neem ik mijn hoed af en kniel ik."

Wist je dat?

Händels vader zag helemaal niets in de liefde van zijn zoon voor de muziek. Moeder gaf echter blijk van meer begrip: zij smokkelde ooit een klein klaviertje het huis in dat ze op zolder verstopte. Hierop speelde de jonge Händel dan in het geheim wanneer zijn vader niet thuis was.