Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Grieg, Edvard

Edvard Grieg

Edvard Grieg (1843 - 1907) was een Noorse componist en pianist. Hij is vooral bekend om zijn Pianoconcert in A mineur Pianoconcert in a kl.t. op. 16 en Peer Gynt (inclusief suite no. 1 op. 46 (1) en suite no. 1 op. 46 (4)).

  • Grieg werd op 15 juni 1843 in Bergen (Noorwegen) geboren in een muzikale familie. Zijn moeder, Gesine Judith Hagerup, studeerde piano en zang en zijn vader Alexander Grieg, koopman en Brits diplomaat, musiceerde in zijn vrije tijd. Grieg had daarnaast een broer en drie zussen die allen ook muzikaal begaafd waren.
  • In 1862 ontmoette Grieg de componist Rikard Nordraak tijdens een bezoek aan Kopenhagen. Zijn gepassioneerde interesse in de sages, het landschap en de muziek van Noorwegen inspireerden Grieg om op muzikaal gebied zijn land te vertegenwoordigen.
  • In 1866, het jaar waarin Nordraak overleed, gaf Grieg een concert met zijn eigen werk. Waaronder enkele pianostukken en zijn Vioolsonate no. 1 in F gr.t., die veel teweegbracht bij het publiek.
  • In opvolging van zijn huwelijk met zijn nicht Nina Hagerup en de geboorte van hun dochter Alexandra componeerde Grieg zijn eerste en meest bekende meesterwerk: Pianoconcert in a kl.t. op. 16.
  • In 1885 verhuisde de verlegen componist naar Troldhaugen (in de buurt van Bergen) waar hij 20 jaar woonde.
  • In de zomer van 1906 schreef Grieg zijn laatste compositie, de Vier Psalmen, waarna hij naar een hotel in Christiana vertrok. Hij was van plan naar Groot-BrittanniĆ« af te reizen, maar kreeg in de herfst van 1907 een hartaanval waar hij in het ziekenhuis aan overleed.

Wist je dat?

Een ontmoeting met de violiste Ole Bull resulteerde in de overstap van de 15-jarige Grieg naar het Conservatorium van Leipzig. Echter verliet hij naar eigen zeggen het Conservatorium 'zo dom als toen hij er begon'.