Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Dvorák, Antonín

Antonin Dvorak

Antonín Dvořák (1841–1904) was een Tsjechische componist van Romantische muziek die gebruik maakte van invloeden uit de volksmuziek uit Moravië en Bohemen. Dvořáks meest bekende werk is zijn Symfonie no. 9.

  • Antonín Dvořák werd geboren als de oudste van acht kinderen in een klein dorp ten noorden van Praag. Volksmuziek maakte in het dorp deel uit van alle gelegenheden en Dvořák voegde zich al snel bij zijn vader in de lokale band. Hij speelde orgel, viool en piano.
  • In 1877, op aanraden van Brahms, werd Dvořák door uitgever Simrock gevraagd om enkele Slavische dansen voor piano te schrijven. Dvořák werd daarmee snel een internationale beroemdheid. Zo raakte de bladmuziek ervan in Berlijn in een dag uitverkocht.
  • In 1891 ontving Dvořák een aanbod van Jeannette Thurber, de vrouw van een miljonair, om als dirigent van het New Conservatory of Music in New York aan de slag te gaan.
  • De familie Dvořák vertrok in de herfst van 1892 naar New York waar Antonín drie van zijn meest beroemde werken componeerde: Strijkkwartet in F gr.t. op. 96 (Amerikaans), Celloconcert in b-mineur en Symfonie no. 9 in e-mineur (Uit de Nieuwe Wereld).
  • In de laatste jaren van zijn leven componeerde Dvořák enkele orkestrale werken en zijn opera Rusalka.
  • Nadat Dvořák overleed aan een hartaanval werd er om hem gerouwd als een nationale held en zijn muziek is altijd populair gebleven.

Wist je dat?

Dvořák was gek op treinen en alles wat daarmee te maken heeft. In zijn tijd als docent vroeg hij zijn leerlingen altijd hun recent beleefde treinreizen tot in detail te beschrijven.