Classic FM
Playlist
Je hoort nu: Track
Componist: Componist
meer informatie

Luister ook naar de themastations van Classic FM

Brahms, Johannes

Johannes Brahms

Johannes Brahms (1833-1897) was een Duitse componist en pianist die wordt gezien als invloedrijk componist in de Romantische periode. Onder zijn meest bekende stukken vallen zijn Akademische Festouvertüre en Ein deutsches Requiem.

  • Brahms leerde op zijn achtste piano spelen, improviseerde een pianosonate op zijn elfde, studeerde theorie en compositie op zijn dertiende en beleefde zijn publieke concertdebuut op zijn veertiende als dirigent van een mannenkoor.
  • In 1850 ging Brahms samenwerken met de Hongaarse violist Eduard Remenyi die hem liet kennismaken met de zigeunermuziek.
  • Drie jaar later, in 1853, leerde Brahms vioolvirtuoos Joseph Joachim kennen die een goede vriend van hem werd.
  • Brahms en Joachim brachten samen tijd door in Gottingen waar Brahms de basis schreef voor zijn Akademische Festouvertür. In dezelfde tijd schreef hij ook zijn ambitieuze Eerste Pianosonate.
  • Schumann was zeer onder de indruk van Brahms. Toen Brahms hoorde over de zenuwinzinking van Schumann haastte hij zich naar Düsseldorf om de familie bij te staan. In die tijd schreef hij zijn eerste meesterwerken, waaronder de originele versie van het Eerste Piano Trio.
  • In 1863 accepteerde de toen 30-jarige Brahms de functie van dirigent aan de Weense Singakademie.
  • In 1897 overleed Brahms aan kanker. Zijn laatste publieke verschijning was tijdens een uitvoering van zijn grootste orkestrale werk: de Vierde Symfonie.

Wist je dat?

Brahms was een meester in vrijwel alle vormen van klassieke muziek. Zo schreef hij vier grote symfonieën, maar ook kamermuziek en bijzonder fijne muziek voor piano.

Om dit element te tonen dien je cookies te accepteren voor Classic FM. Dit kan in verschillende niveaus. Klik hier voor meer informatie.