Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Bizet, Georges

Georges Bizet

De Franse componist Georges Bizet (1838-1875) is vooral bekend om zijn opera's. Hij was een getalenteerd musicus gedurende de 19e eeuw, maar ontdekte pas tegen het einde van zijn leven echt zijn eigen creativiteit.

  • Geboren in Parijs als zoon van professionele musici was Bizet nog geen tien jaar oud toen hij werd toegelaten tot het Conservatorium van Parijs.
  • Op zijn zeventiende creëerde Bizet zijn bekendste Symfonie in C.
  • Bizets studententijd was gevuld met prijzen, waaronder de Prix de Rome. Als gevolg daarvan woonde hij van 1857 tot 1860 in de Italiaanse hoofdstad waar hij de opera Don Procopio (pas gehoord in 1906) en een Te Deum creëerde.
  • In 1861 produceerde Bizet een ouverture, La Chasse d'Ossian, (die vervolgens 'verdween', maar waarschijnlijk door hem zelf vernietigd werd) en het jaar daarna volgde de opera La Guzla de l'Emir die hij terugtrok en vernietigde voordat het stuk in productie ging.
  • In 1863 produceerde Bizet een van zijn betere werken sinds de beroemde Symfonie in C, de opera Les Pecheurs de Perles (De Parelvissers), maar hij maakte daarmee op dat moment weinig indruk op de muziekwereld.
  • Carmen werd een groot succes, alhoewel de erkenning daarvan pas volgde na zijn overlijden. Drie maanden na de première van Carmen overleed Bizet op 36-jarige leeftijd aan een hartaanval. Met zijn uitspraak "Om succes te hebben in deze tijd moet je Duits zijn of dood", bleek hij daarmee iets van een vooruitziende blik te hebben.

Wist je dat?

Liszt verklaarde Bizet tot een van de drie grootste pianisten van Europa. Ondanks de verleiding om zijn geluk te zoeken als reizend musicus bleef hij gericht op zijn carrière als componist.