Classic FM
Playlist
Je hoort nu:
Track
Componist
meer informatie
Luister ook naar:

Badinerie tot Bolero

Badinerie

Een kort, vrolijk en instrumentaal muziekstukje, dat voornamelijk in de suite in de barok voorkwam. De bekendste Badinerie is die van Bach uit de Tweede orkestsuite voor fluit en strijkorkest.

Barcarolle

Oorspronkelijk een Venetiaans gondellied (barca is boot) in 6/8e maat, in de 19e eeuw overgenomen in de instrumentale en vocale kunstmuziek. Beroemde voorbeelden van beide: de Barcarolle voor piano van Chopin en die uit de opera van Hoffmanns Vertellingen van Offenbach.

Bariton

Lage mannenstem, tussen tenor en bas in (zie Stemsoorten).

Barok

Het tijdperk in de Europese muziek dat ligt tussen de Renaissance en de Klassieke Periode, ruwweg tussen 1600 en 1750 (het sterfjaar van Bach). In die tijd ontstaat de opera en ontwikkelt zich de instrumentale muziek: sinfonia, concerto grosso, soloconcert (voor met een ensemble begeleide solo-instrumenten zoals viool, cello, fluit, hobo, klavecimbel en orgel), suite en sonate.

Een paar van de grootste componisten uit de Barok zijn Corelli, Vivaldi, Rameau, Purcell, Händel en Bach. De naam Barok is ontleend aan de overdadige architectuur en beeldende kunst uit die tijd.

Bas

Laagste mannenstem (zie Stemsoorten). Ook de laagste, onderste 'stem' of partij van een meerstemmige compositie, ongeacht of die vocaal of instrumentaal is. Ook het grootste en laagst klinkende instrument van een instrumentenfamilie, zoals basgitaar, -klarinet en –tuba. Het grootste strijkinstrument heet contrabas.

Basso continuo

(zie Sonate).

Bel canto

Letterlijk: schone zang. Een bepaalde stijl van zingen waarbij stemschoonheid, -beheersing en –virtuositeit het belangrijkste zijn. De bloeitijd van het bel canto lag in Italië in de eerste helft van de 18e eeuw en liep door tot in de 19e eeuw, bij componisten als Rossini, vooral Bellini en Donizetti en de jonge Verdi.

Berceuse

Wiegelied, later overgenomen in de vocale maar ook in de instrumentale kunstmuziek. De beroemdste instrumentale Berceuse is die van Chopin, voor pianosolo.

Bolero

Oorspronkelijk een Spaanse volksdans, die als zodanig vrijwel uitgestorven is, maar die in de kunstmuziek werd overgenomen: in de opera (bijvoorbeeld in I Vespri Siciliani van Verdi) en in de instrumentale muziek (Ravels Boléro als beroemdste voorbeeld).